Månadens sötsak - Klassiker

Temat för januari i månadens sötsak är klassiker och för mig vart dessa små mazariner ett självklart val. Detta var mina absoluta favoritkakor när jag var liten och farmor bakade dem ofta till mig. Farmor gjorde dem oftast utan glasyr men de ser något finare ut med. Kan inte komma på kaka som är mer klassisk för mig. Receptet ger ungefär 30 kakor.

 

Deg:

100g. smör/margarin
1 dl florsocker
1 äggula
2 dl vetemjöl

Fyllning:
100g. sötmandel
75g. smör/margarin
2dl florsocker
2 ägg



Rör rör matfett och florsocker vitt och pösigt. Rör ner äggulan. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Pensla små veckade formar, ca 3 cm i diameter, med smör och klä formarna med deg.

 

Skålla och mal mandeln. Rör matfettet och florsockret. Tillsätt ett ägg i tagbet och tillsätt till sist den malda mandeln. Rör till en jämn smet. Fördela fyllningen i formarna och grädda kakorna i 175 grader 15-20 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna.

 

För att göra glasyr blandar du florsocker med några droppar vatten. Häll/bred sedan glasyren på de avsvalnade kakorna och låt stelna.


Polkacookies

Innan jul köpte jag en kokbok av Mia Öhrn som heter "Julens godsaker". I den fanns det massor av saker jag vill testa att göra men de jag fastnade först för var dessa polkacookies.

 

150 g mörk choklad

100 g smör

1 1/2 dl brun farin

1 ägg

2 dl (120 g) vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

1 tsk bakpulver

100 g krossade polkagrisar

ev. några droppar pepparmintsarom

 

Smält chokladen tillsammans med smöret i mikron eller i en kastrull på spisen på svag värme. Rör ner farinsockret. Blanda i ägg, vetemjöl, havregryn och bakpulver och rör till en tjock smet. Tillsätt eventuellt några droppar pepparmintsarom om du vill ha extra mycket mintsmak på kakorna. Krossa polkagrisarna och rör ner två tredjedelar av dem i smeten.

 

Forma smeten till ganska stora bollar, platta ut dem och lägg dem glest på bakplåtspapper. Kakorna flyter ut ganska mycket under gräddningen. Strö över resten av polkagriskrosset. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter.


Sugar cookies

Om man vill göra enkla kakor som håller formen när man gräddar dem så är sugar cookies ett väldigt bra tips. De passar därför väldigt bra om man vill lägga ner lite krut på dekorationen. De smakar inte så mycket mer än sött men går väldigt bra att smaksätta med till exempel essenser eller cirtonskal.


 

Receptet är amerikanskt och har man inte cup-mått så är en cup 2,36 dl.

 

225 g rumstempurerat smör

1 cup socker
1 tsk vaniljessens
1 ägg
2 3/4 cup mjöl
1/4 tsk bakpulver
2 msk mjölk

 

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker smidigt. Tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bakpulver och mjölk och rör till en smidig deg. Rulla degen till en boll, slå in bollen i plastfolié och låt den vila i kylen i en timme.

 

Sätt ugnen på 200 grader. Sedan är utbakningen som att baka pepparkakor. Ta en bit deg och kavla ut den cirka 5 mm tjock. Tryck ut figurer (man använda pepparkaksformar). Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt svalna på galler.

 

Kristyr (Royal icing)

2 äggvitor
1 paket (500 g) florsocker (allt kommer kanske inte att behövas)
1 tsk citronjuice

 

Blanda äggvitor och citron i en stor skål. Tillsätt lite siktat florsocker och börja vispa med elvisp. Tillsätt det siktade florsockret lite i taget till önskad konsistens.


Hallongrottor

Nu när alla helger är över och min förkylning släppt har jag äntligen tid att lägga ut ett nytt recept här på bloggen. Denna gång blir det klassiska hallongrottor som jag gjorde lagom till Rasmus födelsedag.

 

Ingredienser:

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g smör

Fyllning
1 dl fast hallonsylt

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.

Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i små muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.