Cheesecakemuffins med jordgubbar

Denna månad är temat på månadens sötsak återvinning. Och eftersom jag hade lite cream cheese kvar från cupcakesen så gjorde jag dessa cheesecakemuffins för att ta till vara på den.

Till ca 7 stora eller 12 mindre muffins:

3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
150 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
Cheesecakefyllning:
200 g naturell färskost
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Jordgubbar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål.
4. Vispa smör och 1 3/4 dl socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk.
5. Rör ner äggblandningen i den torra mjölblandningen. Rör samman allt så det precis blandar sig.
6. Fyll smeten till hälften i formarna.
7. Skiva jordgubbarna och blanda dem med 1/2 dl socker och majsstärkelse.
8. Lägg på ett lager jordgubbsmos på smeten men spara lite. Fyll på ena halvan med cheesecakefyllning och den andra med muffinssmet.
9. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannat, känn med sticka. Något kortare tid för mindre muffins.

Mors Dag

Igår firade vi mors dag i vår familj. Det vart lite tidigare så att alla kunde vara med. Som "pressent" till mamma gjorde jag en tårta. Innehållet är en helt vanlig prinsesstårta.

 


Miss Cupcake 2011

Just nu pågår det en tävling som heter Miss Cupcake 2011 som jag tänkte ställa upp i. Jag skulle därför tycke det var väldigt kul om ni skulle vilja rösta på något av mina två bidrag. Klicka på bilderna för att komma till sidan där du röstar.

Tack för hjälpen!

Rösta


Rösta



Cupcakes

Här kommer ett till recept från Hummingbirds kokbok. Vaniljcucakes med färskosrglasye eller ja i detta fall cirton-färskostglasyr eftersom jag tillsatte citron essens till receptet.

 

 

Vaniljcucakes (12 stycken)

120 g mjöl

140 g socker

1 1/2 tsk bakpulver

en nypa salt

40 g osaltat smör, rumstepmurerat

1 1/4 dl mjölk

1 ägg

1/2 tsk vaniljessens

 

Värm ugnen till 175.

Lägg ihop mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop till en grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ner i smeten.

 

Vispa under några sekunder samman ägg, vaniljessens och resten av mjölken i en annan bunke. Häll ned det i mjölblandningen och vispa samman ingredienserna (skrapa ner ingredienser som fastnat på kanterna med en slickepot). Fortsätt vispa i ytterligare några minuter tills smeten är slät, utan att överarbeta den.

 

Skeda upp i pappersformar till två tredjedelar och grädda i 20-25 minuter, eller tills bakverken är gyllenbruna och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka som sticks in i mitten. Låt bakverken svalna något innan du stjälper upp dem på ett galler för att kallna.

 

När de har kallnat kan du breda på glasyren.

 

Färskostglasyr

300 g florsocker, siktat

50  g smör, rumstemurerat

125 g naturell färskost, kall

(1 tsk citronessens)

 

Vispa ihop smör och florsocker till en slät smet. Tillsätt all färskost och vispa till smeten är helt sammanblandad. Fortsätt vispa tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.


cheesecakebrownie med hallongrädde

För några dagar sedan köpte jag en ny bok som jag velat ha länge. Lyxiga cupcakes och läckra kakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London som hade massor av goda bakverk jag vill prova att baka. Men först ut vart denna cheesecakebrownie med hallongrädde som Helena tyckte jag skulle göra. Den ser inte så bra ut på bilden men jag kan tala om att den var otroligt god.

 

Brownie:

200 g mörk choklad

200 g osaltat smör

250 g florsocker

3 ägg

110 g mjöl

Cheesecake:

400 g naturell färskost

150 g florsocker

1/2 tsk vaniljessens

2 ägg

Gräddtäcke:

3 dl vispgrädde

100 g florsocker

150 g hallon (plus extra att dekorera med)

 

Värm ugnen till 175 grader.

Till brownielagret:

Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten (skålens botten får inte vidröra vattnet). Värm tills chokladen har smält och är slät. Vispa samman smör och socker i en bunke med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. Skrapa ner ingredienser som som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg och vispa samman allt ordentligt. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ner det ordentligt. Vispa sedan på en högre hastighet tills smeten är slät. Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda ordentligt. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper ca 33x25x5 cm och jämna till med en spatel.

 

Till cheesecakelagret:

Lägg färskost, socker och vaniljessens i en bunke och vispa samman ingredienserna med elvisp på låg hastighet till en slät och tjock smet. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Skrapa ner ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg. Smeten ska vara slät och krämig i konsistensen. Vispa på högre hastighet mot slutet för att göra smeten lite lättare och fluffigare, men överarbeta den inte, det kan göra att ostmassan skär sig. Bred smeten ovanpå browniesmeten och jämna till den med en spatel. Grädda i 35-40 minuter, eller tills cheesecakelagret känns fast och är ljust gyllenbrunt längs kanterna. I mitten ska det fortfarande vara blekt. Låt kakan svalna helt. Täck sedan över den och låt stå i kylen i 2 timmar, eller om möjligt över natten.

 

Till gräddlagret:

Vispa grädde, florsocker och hallon med en elvisp tills grädden är tjock men inte fast. Ta ut kakan ur plåten och placera den rättvänd på ett bräde. Bred ut grädden jämt över kaklagren och dekorera med hallon.


Rosor och solrosor

Idag har jag bakat cupcakes. Det blev helt vanliga chokladmuffins fast med en slags smörkräm spritsad på dem. Mitten på solrosen är en oreo-kaka för att den inte skulle bli så platt.

Buttercream:
150 g smör
ca 9,5 dl florsocker
1 tsk vaniljessens (flytande)
4 msk mjölk eller grädde

Vispa smöret mjukt med en elvisp. Tillsätt de andra ingredienserna och vispa vill det blivit en smidig smet. Anpassa mängden mjölk eller grädde till hur tjock du vill ha den.