Ryttarkaka
200 g Smör
4 st Ägg
5 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
1 dl Kakao
2 tsk Vaniljsocker
0,5 tsk Salt
200 g kokos
2 dl strösocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl ljus sirap
1,5 dl kaffegrädde
75 g smör
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner detta i äggsmeten. Tillsätt smöret och rör tills allt är blandat.
3. Klä en långpanna, ca 25x35 cm, med bakpapper. Bred ut smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 17-18 minuter.
4. Gör kokostoscan under tiden: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Hetta upp och låt sjuda under omrörning några minuter. Bred toscan över kakan och fortsätt grädda ca 10 minuter. Låt svalna.
5. Skär kakan i rutor. Förpacka väl om de ska frysas in.
Smulpaj
1 Ananas
1 Apelsin
1 Citron
(Tycker man inte om citronbitar kan man använda enbart saften.)
Smulor:
150 g Smör eller margarin
2,5 dl havregryn
2,5 dl mjöl
1 dl kokos
2 msk socker
Blanda samman ingrediensera till smulor och lägg över frukten som du tärnat upp och lagt i en ugnssäker form. Grädda i 200 grade i ca 15 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.
Rågbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½-2 dl russin
1 l rågsikt
2-2½ dl vetemjöl
Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till en ljummen degvätska och häll över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt salt, russin och rågsikt. Arbeta ner så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska släppa bunken. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter och baka sedan ut på mjölat bakbord. Forma till 20-25 små frallor och sätt på plåt under duk. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i 225 grader i mellan 10 och tolv minuter.
Alla hjärtans dag!
Chokladtårta
Chokladtårta
1 msk smör
2 msk ströbröd
4 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 g smält, svalnat smör
Chokladmousse:
2 dl grädde
2 ägg
1 dl socker
Fyllning:
2 dl hallonsylt
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde
Smörj och bröa en form med avtagbara kanter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao och smält smör. Blanda väl och häll i formen, grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, 200 grader. Lossa kakan ur formen och låt svalna.
Skiva kakan till tre bottnar. Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna. Bred sylten i ett tunt lager underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå. Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde. Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.
Receptet är från www.coop.se
Chokladcupcakes
100 g smör/margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl mjök
1/2 tsk bakpulver
Frosting:
60 g smör/margarin
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphia
1 msk vatten
1/2 dl kakao
Smält matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser och till sist matfettet. Fördela i 12 muffinformar, men inte mer än 3/4 av formen. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min, 200 grader.
Rör ihop alla ingredienser till frostingen och bred över muffinsen när de svalnat.
Bröd
Grötbröd:
Supergod Chokladig Kladdkaka
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
Mörk blockchoklad (150-200g)
150 g margarin
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält chokladen och smöret i en panna under omrörning.
Blanda bakpulver,mjöl och vanlijsocker.
Rör ihop alltsammans, se till att smöret och chokladen inte är för varmt bara.
Smöra och bröa en form med löstagbara sidor, grädda i ugnen ca 25 minuter i 175 grader tills kakan fått en brun överyta. den ska vara lite dallrig när man tar ut den huvudsaken är att den fått färg. för den skall hellst kallna innan man äter den annars kan den vara lite väl lös innan den har fått stelnat till sig.