Madeleines

Förra året såg jag och Rasmus en film där huvudpersonen åt madeleiner och sedan dess har han tjatat på mig att göra sådanna. För en tid sedan fick jag av en form för dessa små kakor så då var jag självklart tvungen att prova göra dem. Kakorna påminner ganska mycket som sockerkaka eller muffins med smak av citron. Receptet kommer härifrån.
 
 
Ca 12 st.

75 g mjukt smör
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skal
2 st ekologiska ägg
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal krämigt i en bunke. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.

Smörj och bröa Madeleineformen. Fördela smeten i formen. Ställ formen i mitten av ugnen på ett ugnsgaller. Grädda till gyllene kakor, i cirka 10 minuter.
 

Tobleroneglass

Sommaren som varit har inte bjudit på så många dagar med glassväder men glass är gott och speciellt om den är hemmagjord så här kommer ett recept på tobleroneglass. Jag tycker att hemmagjord glass är mycke bättreän den man köper eftersom då vet man precis vad som är i den och man kan göra precis de smaker man vill. Dessutom är det väldigt enkelt att göra glass, speciellt om man har en glassmaskin.
 
 
2 st äggulor
1 3/4 dl vispgrädde
35 g socker
0,10 tsk äkta vaniljsocker
50 g toblerone i små bitar
 
Börja med att vispa äggulor, socker och vanilj till en luftig smet i en skål.
Vispa sedan grädde i en separat skål. Vänd försiktigt ner grädden och tobleronen i äggblandningen.
Häll i smeten i glassmaskinen eller ställ in i frysen några timmar.
 

Födelsedagstårta

I lärdags fyllde jag år men eftersom jag skulle jobba natt den dagen firade vi min födelsedag på torsdagen innan. Fick inga riktigt bra bilder på tårtan men jag lägger ut en bild ändå.
 
Tårtan består av ljusa bottnar och fylld med rårörda jordgubbar och en blandning av lemon curd och grädde. Sedan är den spacklad med grädde och täckt med vit marcipan smaksatt med vanilj.