God Jul

Tänkte önska alla mina läsare god jul (fast det är en dag kvar). Detta gör jag med en pepparkaksgran som jag gjort med pepparkaksstjärnor i olika storlekar som jag spritsat kristyr på och sedan staplat dem på varandra.

Foto: Martina Perjans


Pepparkaksmuffins

För ett tag sedan gjorde jag muffins på mjuk pepparkaka till min pappa. De är ganska enkla att göra och väldigt goda. Finast blir de om du har en muffinplåt där du ställer formarna i när du gräddar dem men självklart går det även bra utan. Receptet kommer från Bli min jäst.

100 g smör

3 ägg

3 ½ dl ljust muscovadosocker

4 dl mjöl

1 påse pepparkakskryddor

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 ½ dl filmjölk

 

Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker pösigt.

Tillsätt filmjölk och matfettet.

Blanda mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och kryddorna i en separat skål och rör sedan ner dem i den andra röran. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt om du har en sådan. Klicka sedan ner smet i 2/3 av formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 10-15 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr när de är klara.

Ta ut och låt svalna.


Choklad och hasselnötskakor

I början av veckan vart det en hel del bakande. Både inför jul och Rasmus födelsedag i tisdags. Tyvärr kan jag inte lägga upp alla recept på en gång men här kommer ett första. Originalreceptet är taget från passion for baking men jag har ändrat lite i det så här kommer min version.

 

Deg:

200 g mjöl

170 g socker

85 g kakao

1/2 tsk. bakpulver

1 tsk. salt

212 g smör

Att rulla i:
1 äggvita
50g malda hasselnötter

Låt smöret stå framme i rumstempuratur i ca 2 timmar innan du börjar.
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mjöl kakao och socker i en stor skål. Blanda i ca 2 minuter så att det är väl blandat. Tillsätt smöret. Blanda tills allt är väl blandat. Lägg degen i kylskåp i 30 minuter.

Dela degen i 25 lika stora bitar. Rulla till bollar. Rulla bollarna först i äggvitan och sedan i de malda hasselnötterna. Lägg dem inte för tätt på plåten då de flyter ut. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

House on a cup

Var in på åhléns förra veckan och hittade ett kakmått på detta söta hus att sätta på kaffe- eller tekoppen. Eftersom det börjar närma sig jul gjorde jag ett hus i pepparkaka. Har även gjort ett "vanligt" pepparkakshus som jag tyvärr inte kan visa här då jag lämnat in det på ica för deras pepparkakstävling. Så från och med nästa vecka får ni gärna rösta på facebook eller på ica kvantum i Avesta.


Cake Pops

Någonting supergott och väldigt enkelt att göra är cake pops. Man kan göra dem på i princip vilka smaker som hellst och dekorera dem precis hur man vill. Själva grundkonceptet är att man blandar nersmulad kaka, muffins, tårtbotten eller vad man nu har hemma med någonting kladdigt, rullar till bollar och doppar i choklad eller candy melts.

I just detta fall hade jag chokladtårtbotten i frysen och kesella hallon i kylskåpet som jag gjorde dessa av. Har man inga klubbpinnar (eller grillspettspinnar som jag använde) kan man självklart göra dem utan.

För att jag inte ska skriva någon halvdålig förklaring på hur man gör lägger jag ut denna länk på en video där Bakerella gör dessa små godingar.