Tårta lagom för fyra

I söndags fyllde min pappa år men igår firade vi honom. Som pressent fick han av mig en tårta som såg ut såhär:

Tårtan består av ljusa bottnar, vaniljkräm och jordgubbssylt. Sen är den spacklad med grädde och dekorerad med chokladdoppade fingerkex, jordgubbar och smält choklad.


Månadens sötsak - Rosa

Månadens tema fär månadens sötsak är rosa. Mitt bidrag blev "jordgubbsgrottor". Men jag tyckte inte att enbart jordgubbssylten var rosa nog så jag färgade även degen rosa. Receptet (på hallongrottor) kommer från denna bok.

ca 40 st

200 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl marsánpulver

1 tsk bakpulver

(ev. lite pastafärg)

1/2 - 1 dl sylt

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en slät deg.

Forma degen till bollar och lägg på den plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Gör försiktigt en fördjupning i varje boll. Klicka i lite sylt.

Grädda i ca 15 minuter. Låt kakorna svalna en stund på plåten och lägg sedan över dem på galler för att svalna helt.


Chokladmazariner med espressoglasyr

SOm tidigare utlovat kommer här receptet på chokladmazariner. Jag gjorde dessa i en muffinsplåt eftersom jag inte hade några mazarinformar hemma. Jag hade heller ingen kokos att strö över glasyern till garnering så jag fick göra dem utan.



16 mazariner:

3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 dl strösocker
100 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
2 msk kakao
Espressoglasyr:
3 dl florsocker
1 msk kakao
3-4 tsk espresso eller starkt kaffe

kokosflingor till garnering

Blanda de torra ingredienserna och nyp ihop med smöret i en bunke så att de blir finfördelat. Tillsätt äggt och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt vila minst en timme i kylskåp.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj 16 mazarinformar.
Riv mandelmassan och vispa den med smöret till en slät konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i kakao.
Tryck ut degen i formarna och fyll dem till hälften med fyllning. Grädda mazarinerna i ca 15 minuter. Låt svalna.
Rör ihop en tjockflytande espressoglasyr. Bred ett tunt lager glasyr på varje mazarin och strö över kokosflingor.

The ultimate chocolate chip cookie

I morse var posten väldigt tidig vilket var kul tyckte jag för idag kom det nämnligen en bakbok som Rasmus bad mig beställa. När jag bläddrade i den blev jag väldigt sugen att göra nästan alla saker men jag bestämde mig för att göra dessa kakor och en slags chokladmazariner, men de får ni recept på senare i veckan. Boken jag hämtat receptet ur finns här.



ca 24 kakor

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200-250 g mörk choklad

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa i ägget och äggulan.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner även den. Blanda till en deg.
Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ca 17 minuter.
Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på galler för att kallna helt.


Innan jag satte in kakorna i ugnen.


Wienerbröd

Till midsommar gjorde jag wienerbröd som jag tyvärr inte har hunnit lagt ut här på bloggen förrän nu. De är väldigt lätta att göra och man kan variera dem i oändligheter. Kolla in denna länk för beskrivning hur man gör.

Jag hade vaniljkräm i botten och sedan färska jordgubbar och mjölkchoklad på mina.