Biskvier

Efterssom jag snart fyller år håller jag på att fylla upp frysen lite med fikabröd. En perfekt sak att ha hemma i frysen är biskvier. Här kommer mitt recept på dessa.

Till ca 30 st.

300 g mandelmassa

1 dl socker

2 äggvitor

Fyllning:

4 dl marsánkräm

300 g smör eller margarin

2 msk vaniljsocker

2 msk florsocker

1 msk kakao

Garnering:

300 g mörk choklad

45 g kokosfett eller 1,5 msk olja

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Riv mandelmassa fint på rivgärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvitor till en smet.

3. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapper till små kakor, ca 3 cm i diameter och platta till toppen.

4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna svalna innan de lossas från pappret.

5. Gör marsánkrämen.

6. Rör smöret mjukt och smidigt. Tillsätt marsánkrämen lite i taget. Blanda i vanilj- och florsocker samt kakao. Rör tills krämen är smidig.

7. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. Ställ dem kallt.

8. Smält blockchokladen med fettet. Låt detta svalna något och doppa sedan den toppiga sidan av kakorna i chokladen. Ställ kakorna kallt.

 

För ett bättre resultat, doppa kakorna minst två gånger i chokladen.

 


Månadens sötsak - Utländskt

Denna månad är temat utländskt på månadens sötsak. Mitt bidrag denna månad är Anzacs som är en Australiensisk kaka. Den är väldigt enkel att göra med otroligt god.

ca 15 stycken

Ingredienser
½ dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl Strösocker
1 dl russin
25 g hackad sötmandel
Knappt ½ dl vatten
65 g osaltat smör
1 tsk bakpulver
1 msk Ljus Sirap

Gör så här
Ugn 150 grader.
Rör samman havregryn, kokosflingor, vetemjöl, strösocker, russin och mandel i en skål.
Blanda vatten, smör, bakpulver och sirap i en kastrull och hetta upp tills smöret smält.
Häll över blandningen i skålen och blanda samman snabbt.
Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper med 5 cm mellanrum.
Grädda mitt i ugnen i 150° i ca 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna ett par minuter på plåten innan de flyttas till galler.

Förvara kakorna i burk med lock om det blir några kakor kvar...

Twixkakor

Något jag velat prova ett tag är dessa twixkakor. Jag har haft recepter liggandes ett bra tag men aldrig tagit mig tid till att göra dem. I recepter står det att man ska använda små formar men eftersom jag inte hade några sånna tog jag vanliga muffinsformar vilket resulterade i att jag fick 25 kakor istället för 50.

De tog en stund att göra eftersom det är fler moment men de var helt klart värda det.

 

50 st (eller 25 större)

Kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör

Dekoration:
100 g mjölkchoklad

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna. Dela degen i 50 delar och rulla varje del till en degboll och lägg i en liten form. Gör ett ordentligt hål i mitten av kakan. Nagga botten. Grädda 7-8 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp i ugnen, låt gropen i mitten av kakan sjunka ihop innan de tas ut ut ugnen.

Blanda alla ingredienser till kolan. Koka upp och låt kolan sjuda tills den klarar kulprovet (droppa lite kolasmet i en skål med kallt vatten, om kolan går att forma till en liten kula så är kolan klar). Dra kastrullen åt sidan och klicka ut kolan i hålen på kakorna.

Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Bred på choklad på kakorna och låt stela.

Muffins

Förra inlägget jag gjorde var om de fantastiskt goda chokladmuffinsen. En annan god sak med dessa är att man kan byta ut frostingen från choklad till jordgubb för att få en riktigt somrig smak. Recept på frostingen hittar du här, men byt ut citronessensen mot jordgubbsessens och tillsätt även lite karamellfärg om du vill det. Dekorerat det har jag gjort med en chokladdoppad jordgube.

 

Jag vill även passa på att tacka Martina som tog den nya profilbilden på mig igår.


"Perfectly Chocolate"

Nu var det ett tag sen jag uppdaterade här sist. Men nu kommer ett recept på helt underbaka cupcakes. Receptet är igentligen recept på tårta och då delar du upp smeten i 2 eller 3 runda formar och brer frosting både mellan bottnarna och över dem. Receptet är i cup och har man inte sånna mått hemma så är en cup 2,36 dl.




Till ca 18 större eller 30 mindre muffins:

2 cup socker
1-3/4 cup mjöl
3/4 cup Kakao
1/2-1 tsk bakpulver
1/2-1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
1 cup mjölk
1/2 cup olja (jag tog solrosolja)
2 tsk vnailjextrakt
1 cup kokande vatten

1. Värm ugnen till 175 grader och ställ ut formar på en plåt.

2. Rör ihop socker, mjöl, kako, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Tillsätt ägg, mjölk, olja och vanilj och vispa med elvisp på mellanhastighet i ca 2 minuter. Rör ner kokande vatten. Smeten kommer att bli väldigt lös (rinnande) men det är så det ska vara. Häll i formar.

3. Grädda muffins i ca 20 minuter (något mindre för små) och tårtbottnar i 30-35 minuter tills de är helt torra innuti om du känner med en sticka.

4. Låt svalna helt innan du har på frosting.


Chocolate frosting:
110 g smör eller margarin
2/3 cup kakao
3 cup florsocker
1/3 cup mjölk
1 tsk vaniljextrakt

Smält smöret och rör ner kako. Varva att röra ner florsokcer och mjölk. Rör ner vanilj.