Påskliljor och jordgubbar
Dessutom fyllde hon år på långfredagen så jag gjorde några chokladdoppade jordgubbar som jag sedan slog in i cellofan.
Bilderna är tagna av Martina själv. Kolla gärna in hennes blogg.
Brownies
100 g kakao
150 g smör
200 g choklad (hackad i bitar)
350g socker
4 stora ägg
150 g mjöl
1 tsk salt
1 tsk vaniljessens
Värm ugnen till 180 grader. Rör ihop kakao och smör i en skål i vattenbad tills det ser ut som smält choklad.
Vispa samman ägg, socker och mjöl i en skål. Tillsätt kakaon och smöret, salt och vaniljessens. Blanda väl.
Häll i en form ca 28x20x8 cm. Grädda i 10-15 minuter tills det att den är torr på kanterna och aningen lös i mitten.
Servera med lättvispad grädde eller glass.
Dammsugare
100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor
arraksessens eller punsch efter smak
Garnering
250-300 g mandelmassa eller marcipan
hushållsfärg i valfri färg
mörk blockchoklad
Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och siktat kakaopulver poröst. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. Smaka av med arrkasessens eller punsch. Ställ "degen" kallt en stund. Rulla ut degen till 5 cm långa bitar. Klä dem med tunt utkavlad mandelmassa eller marcipan. Doppa ändarna i smält choklad.
Kanelbullar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,3 l vetemjöl
Fyllning:
Smör
Kanel/Kardemumma
Smält matfett i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är fingervarmt (37 grader).
Lös upp jästen i degbunken med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar ca 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta degen i några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölad arbetsyta. Knåda in resten av mjölet. Degen är färdig när den släpper bakbord och händer. Är den storblåsig då man skär den itu är den knådad för lite.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut en del i taget. Bre på smör och strö sedan på socker och kanel. Rulla sedan ihop och skär ca 2 cm breda bitar eller vik på mitten, skär remsor och rulla ihop för snurrade bullar. Lägg i formar och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Miniräknartårta
Tårtan består av chokladbottnar fyllda med chokladmousse med baileys-smak och björnbärssylt och är sedan spacklad med grädde och täckt med marcipan.
Tårtor