Påskliljor och jordgubbar

Innan påsk fick jag en förfrågan av Martina att göra påskliljor till henne så att hon kunde dekorera en tårta med dem. Självklart svarade jag ja på detta så nu får ni se resultatet. Totalt gjorde jag fem stycken plus några blad i sockerpasta.

Dessutom fyllde hon år på långfredagen så jag gjorde några chokladdoppade jordgubbar som jag sedan slog in i cellofan.

Bilderna är tagna av Martina själv. Kolla gärna in hennes blogg.

 


Brownies

Igår kväll var vi en aning sugna på fika jag och Rasmus så vi bakade dessa brownies tillsammans. Receptet kommer från Nigella med vi böt ut valnötter mot chokladbitar istället.



100 g kakao
150 g smör
200 g choklad (hackad i bitar)
350g socker
4 stora ägg
150 g mjöl
1 tsk salt
1 tsk vaniljessens

Värm ugnen till 180 grader. Rör ihop kakao och smör i en skål i vattenbad tills det ser ut som smält choklad.

Vispa samman ägg, socker och mjöl i en skål. Tillsätt kakaon och smöret, salt och vaniljessens. Blanda väl.

Häll i en form ca 28x20x8 cm. Grädda i 10-15 minuter tills det att den är torr på kanterna och aningen lös i mitten.

Servera med lättvispad grädde eller glass.

Dammsugare

Efter maten vart Rasmus lite sötsugen efter att ha kollat i "Sju sorters kakor" och bad mig göra dammsugare och så klart kunde jag göra det :) Hade lite marcipan kvar i frysen från tårtorna till Anitas 70-års fest så jag tog fram den och gjorde dessa.

100 g smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1-2 msk kakao

ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor

arraksessens eller punsch efter smak

Garnering

250-300 g mandelmassa eller marcipan

hushållsfärg i valfri färg

mörk blockchoklad

 

Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och siktat kakaopulver poröst. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. Smaka av med arrkasessens eller punsch. Ställ "degen" kallt en stund. Rulla ut degen till 5 cm långa bitar. Klä dem med tunt utkavlad mandelmassa eller marcipan. Doppa ändarna i smält choklad.


Kanelbullar

Idag har jag bakat bullar. I vanliga fall brukar jag ha både kanel och kardemumma blandat i "fyllningen" men efter önskemål av Rasmus blev det endast kanel i dem idag. Receptet är hämtat från Sju sorters kakor.

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,3 l vetemjöl

Fyllning:

Smör

Kanel/Kardemumma

 

Smält matfett i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är fingervarmt (37 grader).

Lös upp jästen i degbunken med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.

Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar ca 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

 

Arbeta degen i några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölad arbetsyta. Knåda in resten av mjölet. Degen är färdig när den släpper bakbord och händer. Är den storblåsig då man skär den itu är den knådad för lite.

 

Dela degen i fyra delar. Kavla ut en del i taget. Bre på smör och strö sedan på socker och kanel. Rulla sedan ihop och skär ca 2 cm breda bitar eller vik på mitten, skär remsor och rulla ihop för snurrade bullar. Lägg i formar och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

 

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

 

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.


Miniräknartårta

Förra helgen fyllde min syster Emma 20 år. Men hon valde att fira sin födelsedag i Uppsala där hon bor så idag firade vi henne. Jag fick uppgiften att göra tårtan och för mig var det ganska självklart att göra en tårta i form av en miniräknare då hon älskar och även pluggar matte.

Tårtan består av chokladbottnar fyllda med chokladmousse med baileys-smak och björnbärssylt och är sedan spacklad med grädde och täckt med marcipan.


Tårtor

Igår fyllde Rasmus mormor 70 år och för att fira detta anordnades en överaskningsfest i hennes ära. Jag hade den stora äran att få baka tårtorna till festen. Den gröna innehöll tobleronemousse och hallonsylt och den blå drottningsylt och vaniljkräm. Båda tårtorna är spacklade med grädde och täckta med marcipan och dekorerade med orkidéer i sockerpasta.