Snickersrutor

Har varit sjuk i helgen och därför inte orkat lägg upp något inlägg tidigare. Men nu mår jag bättre och här kommer ett recept på väldigt enkla och goda snickersrutor.

 

Ca 30 stycken
1 burk (350 gram) jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 l flingor, av cornflakestyp
1 dl Kokos
300 gram choklad

Klä en form ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta nästan
koka upp på svag värme. Rör om då och då.

Krossa flingorna lätt. Tag kastrullen från värmen och rör ned de
krossade flingorna tillsammans med kokosen.
Bred ut detta i den bakplåtsklädda formen.
Smält chokladen och bred ut den över kakan.
Låt svalna helt innan du skär den i rutor.

Chokladmarängtårta

En av mina stora favoriter är pinocchiotårta och därför tyckte jag det var spännande att testa detta recept som Rasmus hittade. Det är pinocchiotårta med chokladbottnar istället för sockerkaksbottnar.

Jag gjorde tårtan rund men man kan göra den i långpanna och dela botten på två när man gräddat den istället. Vill man ha en "vanlig" pinocchiotårta utesluter man bara kakaon.

Jag fyllde min tårta med skivad banan men det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan fylla den med.

 

Bottnar chokladsockerkaksdel:

75 g smör

1 dl strösocker

1,5 tsk bakpulver

3 msk kakao

4 st äggulor

1,5 dl vetemjöl

2 msk mjölk

Bottnar marängdel:

4 st äggvitor

2 dl strösocker

ev. ca 35 g mandelspån

Fyllning:

3 dl vispgrädde

färsk frukt eller bär t.ex: skivad banan, jordgubbar, blåbär, hallon

 

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter.

 

Gör rent visparna noga. Vispa äggvitorna till fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Rör försiktigt ned sockret med en sked och fortsätt vispa marängmassan några minuter med elvispen så att det blir en fast marängsmet igen. Bred marängsmeten ovanpå smeten i formarna.

Strö över mandelspån om du vill ha det.

 

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du lossar kanterna på formarna.

Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.

Lägg på den andra bottnen och pudra över lite florsocker.

 

Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.


Månadens sötsak - Ge bort

Denna månad är temat på månadens sötsak "ge bort". Mitt bidrag blir en "cookie in a jar", en slags kakmix i burk som är en utmärkt gå bort-pressent. Just denna ska jag ge till mina föräldrar.  

Detta recept passar utmärkt i en 1 liters burk och det blir 20 st kakor.




Tranbär- och chokladkakor

Lager 1:
1,75 dl ljust muscovadosocker

Lager 2:
Blanda:
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tk salt

Lager 3:
80 g torkade tranbär

Lager 4:
3 dl havregryn

Lager 5:
1 dl strösocker

Lager 6:
100 g grovhackad choklad

Instruktioner till mottagaren:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda burkens innehåll med 100 g rumstempurerat smör och 1 ägg. Knåda ihop till en deg. Forma till 20 bollar och lägg glest (kakorna flyter ut i ugnen) på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 min eller tills de är vackert bruna i kanterna.

Tårta till mamma

Förra söndagen fyllde min mamma år. Självklart bakade jag en tårta till henne. Eftersom det blev blommor över från tårtorna jag tidigare gjort och mamma älskar orkidéer så blev det dessa som fick pryda hennes tårta.

Hade först inte tänkt göra något inlägg om denna tårta eftersom den är lika som de jag precis bloggat om men efter förfrågan kommer de här i alla fall.

Tårtan är en ljus botten fylld med vaniljkräm och jordgubbsmousse, spacklad med grädde och täckt med marcipan. Blommorna är gjorda i gumpaste.