Pepparkaksdammsugare

För ett par veckor sedan åt jag delicatos pepparkaksdammsugare och vart väldigt inspirerad att göra egna. Jag funderade lite på hur jag skulle gå till väga och bestämmde mig för att göra det väldigt enkelt, att bara göra vanlig dammsugarsmet och rulla in i pepparkaksdeg istället för marcipan. Resultatet blev jättegott!
 
För att göra det enkelt för mig köpte jag färdig pepparkaksdeg då jag inte hade någon kvar från mitt pepparkasbak i onsdags, men jag skulle tro att de smakar ännu godare med hemmagjord deg.
 
 

100 g smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1-2 msk kakao

ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor

arraksessens eller punsch efter smak (jag hade i ca 3 tsk punsch)

 

Garnering

pepparkaksdeg

vit choklad

 

Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och siktat kakaopulver poröst. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat. Smaka av med arrkasessens eller punsch. Ställ "degen" kallt en stund. Rulla ut degen till 5 cm långa bitar. Klä dem med tunt utkavlad mandelmassa eller marcipan. Doppa ändarna i smält choklad.

 


Macarons med fyllning av hallon och vit choklad

Har varit sugen på att baka macarons ganska länge nu och igår tog jag tag i det och gjorde dessa små söta kakor. Jag gillar hallon väldigt mycket i bakverk så fyllningen blev hallon och vit choklad. Detta recept är ett med varmvispad maräng, vill man göra ett lte enklare recept finns det här.
 
 
ca 30 st macarons

120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockersirapen:
150 g socker
50 g vatten

Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. om du vill ha färgglada macarons ska du blanda i färgämnet vid detta skede. Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, detta för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, smeten skall få en lavaliknande konsistens. Några omrörningar för mycket och smeten kan vara förstörd, så var försiktiga.
 
 
Hallon-vitchoklad fyllning

1 dl grädde
100 g vitchoklad
2/3 dl saft från tinade hallon + några hallon

Koka upp grädden, blanda i grovt hackad vitchoklad så att det smälter. Tillsätt hallon och hallonsaft. Lägg i en spritspåse eller en liten plastpåse och låt svalna i kylskåp tills den får en fastare konsistens. Fyll macarons biskvierna, para jämnstora biskvier.