Saffransbullar med mandelmassa

Något jag alltid längtar efter när julen börjar närma sig är lussebullar. Men jag tycker att den "vanliga" varianten tyvärr brukar bli torra och ganaska tråkiga fort. Därför gör jag dessa goda saffransbullar med mandelmassa i. Dessa blir även mitt bidrag denna månad till Månadens Sötsak som denna månad är Vinter.

 

ca 50 stycken

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt kesella
2 påsar (1 g) saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 150 g smör
500 g mandelmassa
Pensling:
2 ägg
(hackad mandel)
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på (mandel och) pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min.


Mandelkakor med amaretto

Jag har börjat fylla upp frysen inför Rasmus födelsedag och jul. Dessa kakor går utmärkt att lägga i frysen och är underbart goda.

 

ca 40 st

200 g sötmandel
1 bittermandel
1,25 dl strösocker
1,5 msk amaretto (mandellikör)
2 st äggvitor
florsocker att rulla kakorna i

Gör så här:
Mal sötmandeln och bittermandeln. Blanda sötmandel, bittermandel, strösocker i en bunke och blanda väl. Tillsätt amaretto och rör ner en äggvita i taget. Klicka ca 1 tsk av den kladdiga degen ner på en tallrik med florsocker på. Rulla degen i florsockret och lägg på en ugnsplåt. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiggräddare.

Lingontryffel

Till fars dag fick jag den stora äran att hjälpa Rasmus med farsdagpressent till hans pappa. Hittade detta recept i senaste nummret av Hembakat och Ingemar älskar lingon så därflör var det inte så svårt att komma välja vad jag skulle göra. Självklart går det bra att byta ut lingonen mot något annat man tycker är gott.

 

Ca 25-30 st

200 g mörk choklad, 70 procent

2 msk smör

1 dl frysta lingon, tinade

1 msk créme fraiche

1 dl florsocker

Garnering

1/2 dl kakao

2 tsk kanel

 

Bryt chokladen i bitar. Lägg choklad och smör i en skål och smält det, under omrörning, över vattenbad (kastrull med småkokande vatten).

Mosa lätt de tinade lingonen med en gaffel. Blanda ner dem i chokladen tillsammans med créme fraiche och florsocker.
Ställ in i kylen i 30 - 40 minuter.

Blanda kako och kanel på en tallrik. Forma små bollar av smeten (det är väldigt kletigt att göra) och rulla dem i blandningen. Förvara tryfflarna svalt.


Pain au Chocolat

Något jag verkligen gillar är wienerbröd, speciellt om det är choklad i dem. Detta recept kommer från Leila Lindholm och jag kunde inte motstå att slänga ihop några och jag lovar de vart underbart goda och tar inte alls lång tid att göra.

 

1 rulle (250 g) färsk kyld smördeg

100 g nutella

75 g mörk choklad

100 g mandelmassa

1 ägg

ev. mandelspån att strö över innan gräddning

florsocker att pudra ovanpå bröden vid servering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader i vanlig ugn). Dela smördegen en gång på längden och sedan varje halva i fyra bitar.
Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje ruta. Hacka chokladen grovt och riv mandelmassa och fördela över rutorna.
Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över mandelspån.
Grädda dem gyllenbruna mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Pudra på florsocker innan servering.

Kladdkaka med smak av hallon

För ett tag sedan gjorde jag en kladdkaka med smak av hallon. Detta vart fantastiskt gott så därför delar jag nu med mig av receptet. På bilden har jag lagt jordgubbar brevid kakan eftersom jag inte hade några hallon hemma, men smaken på själva kakan är hallon och den har jag fått genom att använda mörk choklad med smak av hallon.


3 ägg
3 dl socker
200 g Mörk blockchoklad med smak av hallon
150 g margarin
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

 

Gör såhär:

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält chokladen och smöret i en panna under omrörning.
Blanda bakpulver,mjöl och vanlijsocker.
Rör ihop alltsammans, se till att smöret och chokladen inte är för varmt.
Smöra och bröa en form med löstagbara sidor, grädda i ugnen ca 25 minuter i 175 grader tills kaka fått en brun överyta.