Peanut Butter Blossoms

Efter ett misslyckat försök att göra godis hade jag massor med jordnöttssmör kvar. Jag såg detta recept för ett bra tag sedan och har varit sugen att testa det sedan dess. Så för att ta vara på jordnötssmöret gjorde jag dessa kakor. Receptet kommer från Hershey´s hemsida så därför står det att man ska ha Hershey´s kisses men kan man inte få tag dem kan man själklart ta någon annan sorts choklad. Har man inga cup-mått hemma som jag så står ungefärliga mått i dl.

 

48 Hershey’s kisses (små chokladdroppar)

1/2 cup (113g) smör

3/4 cup (1,8 dl) Jordnötsmör (utan bitar)

1/3 cup (0,8 dl) strösocker

1/3 cup (0,8 dl) farinsocker

1 ägg

2 msk mjölk

1 tsk vaniljextrakt

1 cup (2,4 dl) mjöl

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

Strösocker eller farinsocker att rulla kakorna i

 

 

Värm ugnen till 190 grader. Ta av alla papper från chokladen.

Vispa smör och jordnötssmör i en stor skål tills att det är väl blandat. Tillsätt strösocker och farinsocker. Vispa tills att det är fluffigt. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj, blanda väl. Rör ihop mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen lite i taget.

 

Rulla degen till bollar stora som en femkrona, rulla sedan dem i socker och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 8 till 10 minuter eller tills de fått lite färg. Pressa direkt ner en chokladbit i de nyuttagna kakorna. Låt svalna på galler.



Biscotti med choklad

I fredags kom nya numret av Hembakat ut i butik. Som vanligt innehöll tidningen massor av recept jag vill testa. Först på listan var dessa små söta skorpor med chokladbitar i som är väldigt goda till kaffe.

 

ca 35 st.

100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

Sätt på ugnen på 175 grader. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mella varje. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smörblandningen. Hacka chokladen fint och blanda ner den i degen.

Dela degen i tre delar och rulla varje del till en längd på ca 30 cm. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär längderna med en vass kniv i diagonala bitar, ca 2 cm breda. Sära på dem något och grädda i ytterligare 10 minuter.

Stäng av ugnen och vänd bitarna med snittytan uppåt på plåten. Ställ in plåten i ugnen igen och låt skorporna bli genomtorra i värmen.


Blåbärscheesecake

Förra veckan var jag hos mamma och pappa på lunch. Till efterrätt tog jag med denna blåbärsdröm som mamma hittat receptet på i en tidning. Färgen från blåbären gör att kakan blir underbart fin och jag lovar att den  smakar otroligt gott för den som gillar blåbär.

 

10 digestivekex
50 g smör

200 g blåbär, gärna frysta
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
400 g färskost
2 msk vetemjöl
1 ägg

Slå på ugnen på 175 grader. Tina bären något. Kör digestivekexen i en matberedare eller krossa dem med en mortel. Smält smör och tillsätt det.

Tryck ut kaksmulorna i en smord form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Kör blåbär, florsocker och vaniljsocker i en mixer eller matberedare. Rör ner färskost, mjöl och ägg. Häll smeten i formen och grädda alltsammans ytterligare 30 minuter.

Låt cheesecaken svalna. Servera kakan kylskåpskall.



Chokladbollar

Förra veckan var jag riktigt sugen på chokladbollar och av en slump hittade jag detta recpet. Resultatet blir chokladbollar som smakar väldigt likt delicatobollar, alltså väldigt smaskiga och dessutom väldigt lätta att göra. Godast är de kylskåpskalla.

 

3½ dl havregryn
100 gram rumstempurerat margarin
0,7dl socker
1 kryddmått vaniljpulver (eller ½-1 tsk vaniljsocker)
1½ msk kakao
1 msk grädde
ev. en liten skvätt kallt, starkt kaffe
Garnering:
Kokos
Mörk choklad

Mixa havregrynen till ett mjöl. Vispa sedan ihop margarin & socker innan du tillsätter alla övriga ingredienser förutom kokos och choklad. Låta den jämna smeten svalna i kylen en stund. Smält under tiden mörk choklad. Gör sedan bollar av smeten och rulla i den smälta chokladen innan du rullar dom i kokos.