Peanut Butter Blossoms
48 Hershey’s kisses (små chokladdroppar)
1/2 cup (113g) smör
3/4 cup (1,8 dl) Jordnötsmör (utan bitar)
1/3 cup (0,8 dl) strösocker
1/3 cup (0,8 dl) farinsocker
1 ägg
2 msk mjölk
1 tsk vaniljextrakt
1 cup (2,4 dl) mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Strösocker eller farinsocker att rulla kakorna i
Värm ugnen till 190 grader. Ta av alla papper från chokladen.
Vispa smör och jordnötssmör i en stor skål tills att det är väl blandat. Tillsätt strösocker och farinsocker. Vispa tills att det är fluffigt. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj, blanda väl. Rör ihop mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen lite i taget.
Rulla degen till bollar stora som en femkrona, rulla sedan dem i socker och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 8 till 10 minuter eller tills de fått lite färg. Pressa direkt ner en chokladbit i de nyuttagna kakorna. Låt svalna på galler.
Biscotti med choklad
ca 35 st.
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
Sätt på ugnen på 175 grader. Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mella varje. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smörblandningen. Hacka chokladen fint och blanda ner den i degen.
Dela degen i tre delar och rulla varje del till en längd på ca 30 cm. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär längderna med en vass kniv i diagonala bitar, ca 2 cm breda. Sära på dem något och grädda i ytterligare 10 minuter.
Stäng av ugnen och vänd bitarna med snittytan uppåt på plåten. Ställ in plåten i ugnen igen och låt skorporna bli genomtorra i värmen.
Blåbärscheesecake
10 digestivekex
50 g smör
200 g blåbär, gärna frysta
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
400 g färskost
2 msk vetemjöl
1 ägg
Slå på ugnen på 175 grader. Tina bären något. Kör digestivekexen i en matberedare eller krossa dem med en mortel. Smält smör och tillsätt det.
Tryck ut kaksmulorna i en smord form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Kör blåbär, florsocker och vaniljsocker i en mixer eller matberedare. Rör ner färskost, mjöl och ägg. Häll smeten i formen och grädda alltsammans ytterligare 30 minuter.
Låt cheesecaken svalna. Servera kakan kylskåpskall.
Chokladbollar
0,7dl socker
1 kryddmått vaniljpulver (eller ½-1 tsk vaniljsocker)
1½ msk kakao
1 msk grädde
Kokos
Mörk choklad