Biskvier
Till ca 30 st.
300 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor
Fyllning:
4 dl marsánkräm
300 g smör eller margarin
2 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao
Garnering:
300 g mörk choklad
45 g kokosfett eller 1,5 msk olja
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassa fint på rivgärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvitor till en smet.
3. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapper till små kakor, ca 3 cm i diameter och platta till toppen.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna svalna innan de lossas från pappret.
5. Gör marsánkrämen.
6. Rör smöret mjukt och smidigt. Tillsätt marsánkrämen lite i taget. Blanda i vanilj- och florsocker samt kakao. Rör tills krämen är smidig.
7. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. Ställ dem kallt.
8. Smält blockchokladen med fettet. Låt detta svalna något och doppa sedan den toppiga sidan av kakorna i chokladen. Ställ kakorna kallt.
För ett bättre resultat, doppa kakorna minst två gånger i chokladen.
Månadens sötsak - Utländskt
Ingredienser
1 dl kokosflingor
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl Strösocker
1 dl russin
25 g hackad sötmandel
Knappt ½ dl vatten
65 g osaltat smör
1 tsk bakpulver
1 msk Ljus Sirap
Gör så här
Rör samman havregryn, kokosflingor, vetemjöl, strösocker, russin och mandel i en skål.
Blanda vatten, smör, bakpulver och sirap i en kastrull och hetta upp tills smöret smält.
Häll över blandningen i skålen och blanda samman snabbt.
Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper med 5 cm mellanrum.
Grädda mitt i ugnen i 150° i ca 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna ett par minuter på plåten innan de flyttas till galler.
Förvara kakorna i burk med lock om det blir några kakor kvar...
Twixkakor
De tog en stund att göra eftersom det är fler moment men de var helt klart värda det.
50 st (eller 25 större)
Kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör
Dekoration:
100 g mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna. Dela degen i 50 delar och rulla varje del till en degboll och lägg i en liten form. Gör ett ordentligt hål i mitten av kakan. Nagga botten. Grädda 7-8 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp i ugnen, låt gropen i mitten av kakan sjunka ihop innan de tas ut ut ugnen.
Blanda alla ingredienser till kolan. Koka upp och låt kolan sjuda tills den klarar kulprovet (droppa lite kolasmet i en skål med kallt vatten, om kolan går att forma till en liten kula så är kolan klar). Dra kastrullen åt sidan och klicka ut kolan i hålen på kakorna.
Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Bred på choklad på kakorna och låt stela.
Muffins
Jag vill även passa på att tacka Martina som tog den nya profilbilden på mig igår.
"Perfectly Chocolate"

Till ca 18 större eller 30 mindre muffins:
1-3/4 cup mjöl
3/4 cup Kakao
1/2-1 tsk bakpulver
1/2-1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
1 cup mjölk
1/2 cup olja (jag tog solrosolja)
2 tsk vnailjextrakt
1 cup kokande vatten
1. Värm ugnen till 175 grader och ställ ut formar på en plåt.
2. Rör ihop socker, mjöl, kako, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Tillsätt ägg, mjölk, olja och vanilj och vispa med elvisp på mellanhastighet i ca 2 minuter. Rör ner kokande vatten. Smeten kommer att bli väldigt lös (rinnande) men det är så det ska vara. Häll i formar.
3. Grädda muffins i ca 20 minuter (något mindre för små) och tårtbottnar i 30-35 minuter tills de är helt torra innuti om du känner med en sticka.
4. Låt svalna helt innan du har på frosting.
Chocolate frosting:
110 g smör eller margarin
2/3 cup kakao
3 cup florsocker
1/3 cup mjölk
1 tsk vaniljextrakt
Smält smöret och rör ner kako. Varva att röra ner florsokcer och mjölk. Rör ner vanilj.