Midsommartårta
Koladröm med daimgrädde och jordgubbar
Gör så här:
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Kanelfläta
Jag har länge varit sugen på att göra flätade bullar men inte riktigt vågat innan jag fick hem nyaste numret av tidningen Hembakat. I detta nummer finns en väldigt bra beskrivning på hur man gör och jag kan tala om att det är mycket lättare än man kan tro. Dessutom går det mycket fortare än att göra vanliga bullar.
Receptet säger att man ska göra två stora flätor av en deg men jag vill rekomendera att göra fyra då de blir stora nog ändå. Jag gjorde två och på bilden är det en halv fläta då en hel inte riktigt fick plats på min bakgrund när jag skulle fota den.
Beskrivning i bilder på hur du gör flätan och fyllningen hittar du här.
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
15–16 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Garnering:
ägg
pärlsocker
Gör såhär:
Smula jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm vätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt salt, socker, kardeumma och mjölet, litet i taget. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
Fyllning: Lägg smöret i en skål och smält det lite grann i mikron så att det blir mjukt, men inte rinnande. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kanel. Blanda ihop med en sked.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i någon minut. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till en rektangulära plattor på ett mjölat bakplåtspapper. Bred på fyllningen i mitten av degplattan. Skär skåror med en kniv eller degskrapa i degen. Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen.
Sätt ugnen på 200 grader. Låt flätorna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla flätorna med uppvispat äggoch strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Studenttårta
Tårtan består av ljusa bottnar som jag fyllt med lemoncurd-grädde och jordgubbsmousse.
Spacklad med grädde, täckt med marcipan som jag färgat vit och detaljer i sockerpasta.
Baksida
Hemmagjorda oreos
ca 20 kakor
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 g rumsvarmt eller flytande smör
1 ägg, lätt uppvispat
Fyllning:
50 g smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret (lättast går det om man använder flytande smör) och till sist ägget. Gör ungefär 40 runda platta kakor, antingen genom att forma degen till en rulle och skära den i skivor eller genom att kavla ut den försiktigt till några millimeters tjocklek och stansa ut kakor med
ett runt pepparkaksmått. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i åtta-tio minuter i 175 grader.
Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på undersidan av hälften av de svalnade kakorna och lägg på resten som lock.