Saffransbullar med mandelmassa
ca 50 stycken
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lätt kesella
2 påsar (1 g) saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 150 g smör
500 g mandelmassa
Pensling:
2 ägg
(hackad mandel)
pärlsocker
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på (mandel och) pärlsocker Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Mandelkakor med amaretto
ca 40 st
200 g sötmandel1 bittermandel
1,25 dl strösocker
1,5 msk amaretto (mandellikör)
2 st äggvitor
florsocker att rulla kakorna i
Gör så här:
Mal sötmandeln och bittermandeln. Blanda sötmandel, bittermandel, strösocker i en bunke och blanda väl. Tillsätt amaretto och rör ner en äggvita i taget. Klicka ca 1 tsk av den kladdiga degen ner på en tallrik med florsocker på. Rulla degen i florsockret och lägg på en ugnsplåt. Grädda i 15-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiggräddare.
Lingontryffel
Ca 25-30 st
200 g mörk choklad, 70 procent
2 msk smör
1 dl frysta lingon, tinade
1 msk créme fraiche
1 dl florsocker
Garnering
1/2 dl kakao
2 tsk kanel
Bryt chokladen i bitar. Lägg choklad och smör i en skål och smält det, under omrörning, över vattenbad (kastrull med småkokande vatten).
Mosa lätt de tinade lingonen med en gaffel. Blanda ner dem i chokladen tillsammans med créme fraiche och florsocker.
Ställ in i kylen i 30 - 40 minuter.
Blanda kako och kanel på en tallrik. Forma små bollar av smeten (det är väldigt kletigt att göra) och rulla dem i blandningen. Förvara tryfflarna svalt.
Pain au Chocolat
1 rulle (250 g) färsk kyld smördeg
100 g nutella
75 g mörk choklad
100 g mandelmassa
1 ägg
ev. mandelspån att strö över innan gräddning
florsocker att pudra ovanpå bröden vid serveringGör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader i vanlig ugn). Dela smördegen en gång på längden och sedan varje halva i fyra bitar.
Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje ruta. Hacka chokladen grovt och riv mandelmassa och fördela över rutorna.
Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över mandelspån.
Grädda dem gyllenbruna mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Pudra på florsocker innan servering.
Kladdkaka med smak av hallon
3 ägg
3 dl socker
200 g Mörk blockchoklad med smak av hallon
150 g margarin
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält chokladen och smöret i en panna under omrörning.
Blanda bakpulver,mjöl och vanlijsocker.
Rör ihop alltsammans, se till att smöret och chokladen inte är för varmt.
Smöra och bröa en form med löstagbara sidor, grädda i ugnen ca 25 minuter i 175 grader tills kaka fått en brun överyta.