Cheesecakemuffins med jordgubbar
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
150 g jordgubbar
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
Cheesecakefyllning:
200 g naturell färskost
3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Jordgubbar
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa osten mjuk med elvisp. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Vispa blandningen luftig.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål.
4. Vispa smör och 1 3/4 dl socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt mjölk.
5. Rör ner äggblandningen i den torra mjölblandningen. Rör samman allt så det precis blandar sig.
6. Fyll smeten till hälften i formarna.
7. Skiva jordgubbarna och blanda dem med 1/2 dl socker och majsstärkelse.
8. Lägg på ett lager jordgubbsmos på smeten men spara lite. Fyll på ena halvan med cheesecakefyllning och den andra med muffinssmet.
9. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stannat, känn med sticka. Något kortare tid för mindre muffins.
Mors Dag
Miss Cupcake 2011
Tack för hjälpen!
Cupcakes
Vaniljcucakes (12 stycken)
120 g mjöl
140 g socker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
40 g osaltat smör, rumstepmurerat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk vaniljessens
Värm ugnen till 175.
Lägg ihop mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop till en grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ner i smeten.
Vispa under några sekunder samman ägg, vaniljessens och resten av mjölken i en annan bunke. Häll ned det i mjölblandningen och vispa samman ingredienserna (skrapa ner ingredienser som fastnat på kanterna med en slickepot). Fortsätt vispa i ytterligare några minuter tills smeten är slät, utan att överarbeta den.
Skeda upp i pappersformar till två tredjedelar och grädda i 20-25 minuter, eller tills bakverken är gyllenbruna och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Det ska inte fastna något på en provsticka som sticks in i mitten. Låt bakverken svalna något innan du stjälper upp dem på ett galler för att kallna.
När de har kallnat kan du breda på glasyren.
Färskostglasyr
300 g florsocker, siktat
50 g smör, rumstemurerat
125 g naturell färskost, kall
(1 tsk citronessens)
Vispa ihop smör och florsocker till en slät smet. Tillsätt all färskost och vispa till smeten är helt sammanblandad. Fortsätt vispa tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.
cheesecakebrownie med hallongrädde
Brownie:
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör
250 g florsocker
3 ägg
110 g mjöl
Cheesecake:
400 g naturell färskost
150 g florsocker
1/2 tsk vaniljessens
2 ägg
Gräddtäcke:
3 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon (plus extra att dekorera med)
Värm ugnen till 175 grader.
Till brownielagret:
Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten (skålens botten får inte vidröra vattnet). Värm tills chokladen har smält och är slät. Vispa samman smör och socker i en bunke med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. Skrapa ner ingredienser som som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg och vispa samman allt ordentligt. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ner det ordentligt. Vispa sedan på en högre hastighet tills smeten är slät. Häll långsamt i den smälta chokladen och blanda ordentligt. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper ca 33x25x5 cm och jämna till med en spatel.
Till cheesecakelagret:
Lägg färskost, socker och vaniljessens i en bunke och vispa samman ingredienserna med elvisp på låg hastighet till en slät och tjock smet. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Skrapa ner ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepot efter varje ägg. Smeten ska vara slät och krämig i konsistensen. Vispa på högre hastighet mot slutet för att göra smeten lite lättare och fluffigare, men överarbeta den inte, det kan göra att ostmassan skär sig. Bred smeten ovanpå browniesmeten och jämna till den med en spatel. Grädda i 35-40 minuter, eller tills cheesecakelagret känns fast och är ljust gyllenbrunt längs kanterna. I mitten ska det fortfarande vara blekt. Låt kakan svalna helt. Täck sedan över den och låt stå i kylen i 2 timmar, eller om möjligt över natten.
Till gräddlagret:
Vispa grädde, florsocker och hallon med en elvisp tills grädden är tjock men inte fast. Ta ut kakan ur plåten och placera den rättvänd på ett bräde. Bred ut grädden jämt över kaklagren och dekorera med hallon.
Rosor och solrosor
Buttercream:
150 g smör
ca 9,5 dl florsocker
1 tsk vaniljessens (flytande)
4 msk mjölk eller grädde
Vispa smöret mjukt med en elvisp. Tillsätt de andra ingredienserna och vispa vill det blivit en smidig smet. Anpassa mängden mjölk eller grädde till hur tjock du vill ha den.