Snickersrutor
Ca 30 stycken
1 burk (350 gram) jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 l flingor, av cornflakestyp
1 dl Kokos
300 gram choklad
Klä en form ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta nästan
koka upp på svag värme. Rör om då och då.
Krossa flingorna lätt. Tag kastrullen från värmen och rör ned de
krossade flingorna tillsammans med kokosen.
Bred ut detta i den bakplåtsklädda formen.
Smält chokladen och bred ut den över kakan.
Låt svalna helt innan du skär den i rutor.
Chokladmarängtårta
Jag gjorde tårtan rund men man kan göra den i långpanna och dela botten på två när man gräddat den istället. Vill man ha en "vanlig" pinocchiotårta utesluter man bara kakaon.
Jag fyllde min tårta med skivad banan men det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan fylla den med.
Bottnar chokladsockerkaksdel:
75 g smör
1 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
3 msk kakao
4 st äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 msk mjölk
Bottnar marängdel:
4 st äggvitor
2 dl strösocker
ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
färsk frukt eller bär t.ex: skivad banan, jordgubbar, blåbär, hallon
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter.
Gör rent visparna noga. Vispa äggvitorna till fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rör sig.) Rör försiktigt ned sockret med en sked och fortsätt vispa marängmassan några minuter med elvispen så att det blir en fast marängsmet igen. Bred marängsmeten ovanpå smeten i formarna.
Strö över mandelspån om du vill ha det.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du lossar kanterna på formarna.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.
Lägg på den andra bottnen och pudra över lite florsocker.
Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.
Månadens sötsak - Ge bort
Detta recept passar utmärkt i en 1 liters burk och det blir 20 st kakor.

Tranbär- och chokladkakor
Lager 1:
1,75 dl ljust muscovadosocker
Lager 2:
Blanda:
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tk salt
Lager 3:
80 g torkade tranbär
Lager 4:
3 dl havregryn
Lager 5:
1 dl strösocker
Lager 6:
100 g grovhackad choklad
Instruktioner till mottagaren:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda burkens innehåll med 100 g rumstempurerat smör och 1 ägg. Knåda ihop till en deg. Forma till 20 bollar och lägg glest (kakorna flyter ut i ugnen) på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 min eller tills de är vackert bruna i kanterna.
Tårta till mamma
Hade först inte tänkt göra något inlägg om denna tårta eftersom den är lika som de jag precis bloggat om men efter förfrågan kommer de här i alla fall.
Tårtan är en ljus botten fylld med vaniljkräm och jordgubbsmousse, spacklad med grädde och täckt med marcipan. Blommorna är gjorda i gumpaste.