Chokladtårta
Chokladtårta
1 msk smör
2 msk ströbröd
4 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 g smält, svalnat smör
Chokladmousse:
2 dl grädde
2 ägg
1 dl socker
Fyllning:
2 dl hallonsylt
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde
Smörj och bröa en form med avtagbara kanter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao och smält smör. Blanda väl och häll i formen, grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, 200 grader. Lossa kakan ur formen och låt svalna.
Skiva kakan till tre bottnar. Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna. Bred sylten i ett tunt lager underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå. Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde. Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.
Receptet är från www.coop.se