Tårta

I helgen har jag bakat tårta till min kompis Evelinas jobb. Det blev en vanlig botten fylld med vaniljkräm, hallonsylt och grädde som sedan täcktes och dekorerades med sockerpasta.


Veckans bakning..

I veckan har jag bakat bröd och krämbullar men tiden har inte riktigt räckt till att lägga upp bilder och recept här så jag gör det nu i efterhand.

I Rutiga Bakboken hittade jag detta recept på morotsbullar

2 medelstora morötter, ca 200g

25g jäst

75 g margarin

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 dl vetegroddar

Pensling:

Vatten

Vetekli (jag hade bara havrekli hemma så jag tog det istället)

 

Ansa och råriv morötternafint, gärna i matberedare.

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och värm till fingervärme (37 grader). Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, saltet, groddarna, morötterna och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl. Täck bunken. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Forma degen till två längder. Skär dem i 2 cm breda bitar. Pensla snittytan med vatten. Doppa dem i havrekli. Skaka av eventuellt överflöd.

Lägg bullarna på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa utan duk i ca 20 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter. Låt kallna på galler.

 

Ett annat recept jag även det hittade i Rutiga Bakboken var på krämbullar.

 

50g jäst

100g margarin

3 1/2 dl mjölk

1 dl socker

1- 1 1/2 tsk malen kardemumma

ca 1 liter vetemjöl

Fyllning:

2 1/2 dl kokt marsán eller vaniljkräm

Pensling

1/2-1 ägg

 

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och värm till fingervärme (37 grader). Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, sockretm kardemumman och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl. Täck bunken. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
Förbered fyllningen. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den svalna.
Knåda in resten av mjölet på arbetsbänken. Dela degen i 16 jämnstora delar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Platta till dem lätt med handen. Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Tryck en fördjupning i mitten av bullarna. Lägg i ca 1 dl av fyllningen. Pensla bullarna väl med uppvispat ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Cupcakes

Igår gjorde jag citroncupcakes. Tanken var att det även skulle vara citron-frosting på dem men efter önskemål av Rasmus vart det jordgubssfrosting vilket vart riktigt gott det med! :)

Jag tänkte även att detta skulle få vara mitt bidrag för denna månad till månadens sötsak - frukt.

Bilden är tagen av Martina.

 

100 g smör
2 2 st ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl mjölk
1 2 st citron, skalet
4 4 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Fyll pappersformar med smeten. Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti.

Frosting:

1

50 g mjukt smör
5 5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
1 1 msk färskpressad citron, saften eller annan valfri smaksättning
(jag tog jordgubbsessens)
100 100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och smaksättning krämigt. Vispa i Philadelphiaosten. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit. Bred eller spritsa den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

Macarons med jordgubbsfyllning

Idag har jag för första gången provat att baka macarons. Igentligen skulle jag göra detta med Evelina men det får bli en annan gång. Eftersom jag igår gjorde carbonara hade vi några äggvitor över så det passade bra att baka av så jag kunde inte hålla mig. Däremot var jag lite lat och köpte färdigskållad mandel och körde dem i mixern istället för i mandelkvarn.



Kakor:
110 g Sötmandel
170 g Florsocker (knapt 3 dl)
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar hushållsfärg

Fyllning:
3 msk flytande smör
3 msk jordgubbssylt
Florsocker tills att krämen blir fast
Eventuellt hushållsfärg

Jag hade även i lite jordgubbsessens för att få lite mer smak

Gör såhär:
Skålla mandlarna och låt dem torka på hushållspapper i ca 1 timme.

Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har man ingen mandelkvarn kan man mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare.

Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan har blivit till ett fast skum.

Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda till du fått en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan man blanda runt det lite till så sjunker den ihop en aning.

Spritsa ut rundlar knapt stora som femkronor på bakplåtspapperklädda plåtar. Om det blir toppar efter spritsen kan man knacka plåten några gånger mot bänken så att kakorna jämnas ut. Kåt kakorna vila på plåten i ca en timme. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

Grädda en plåt i taget längst ner i ugnen i 125 grader i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna innan du lossar dem från pappret. Är de svårt att få loss dem kan man låta dem torka med på plåten eller lägga in hela pappret i frysen en stund.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen och spritsa ut på botten på hälften av kakorna. Lägg sedan ihop dem med resten av kakorna.

Förvaras bäst i kylen.

Tigermuffins

Igår kväll pratade jag med min syster om diverse bakverk hon var sugen på. Bland annat pratade vi om tigermuffins och jag kom på att det var väldigt längesen jag åt de så jag slängde ihop en smet ganska snabbt.

Ca 15 stora muffins:

200 g smör
4 dl socker
5 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2-3 msk kakao

Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt allt utom kakaon. Blanda ner kakaon i hälften av smeten. Häll den ljusa smeten i muffinsformarna och sen den bruna. Rör om lite så att dom blir marmorerade. Grädda ca 15 min i 200 grader.


Pizzabullar

Idag har jag gjort lite pizzabullar. Dessa bullar är otroligt goda och väldigt bra ha som mellanmål. Passar även väldigt bra att lägga ner frysen och ta upp vid behov.

DEG TILL PIZZABULLARNA:
25 g jäst
2,5 dl fingerljummet vatten (37°)
1 msk olivolja
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 ägg
ca 8-9 dl vetemjöl

FYLLNING TILL PIZZABULLARNA:

1 pkt riven ost (200 g)
3 dl tomatsås (gör egen enligt nedan eller köp färdig)
200 g strimlad rökt skinka eller
kassler
ev. några msk riven parmesan att garnera pizzabullarna med

TOMATSÅS TILL PIZZABULLAR:

0,5 dl tomatpuré
0,5 dl vatten
2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
0,5 tsk mald svartpeppar
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano

1. GÖR DEGEN TILL PIZZABULLARNA:
Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite till utbakning. Arbeta så att det blir en smidig deg. Låt pizzadegen jäsa under duk 30 minuter.
2. GÖR PIZZASÅSEN TILL PIZZBULLARNA:
Skala, skiva och stek vitlöken i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en tomatsås. Ta av från värmen och låt svalna.
3. Strimla skinkan eller kasslern.
4. BAKA UT PIZZABULLARNA:
Kavla ut degen 1,5 centimeter tunn till en stor rektangel (som till kanelbullar).
5. Har du ont om plats kan du dela degen och göra i två omgångar.
6. Bred på pizzasåsen och sprid ut skinka och ost på degen.
7. Rulla ihop pizzadegen och skär 2 cm breda bitar ?bullar? av degen.
8. Lägg pizzabullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek (cirka 35 minuter).
9. Pensla pizzabullarna med olivolja, strö ev. över riven parmesan och baka i 200 grader cirka 15 minuter.
10. Ta ut och låt pizzabullarna svalna något innan du hugger in.