Ryttarkaka

I helgen var vi på kalas för Pernilla som fyllt år. Hon bjöd på en helt otrolig kaka som jag var tvungen att prova. En slags chokladkaka med kokostosca på.

200 g Smör
4 st Ägg
5 dl Strösocker
3 dl Vetemjöl
1 dl Kakao
2 tsk Vaniljsocker
0,5 tsk Salt

Kokostosca
200 g kokos
2 dl strösocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl ljus sirap
1,5 dl kaffegrädde
75 g smör

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner detta i äggsmeten. Tillsätt smöret och rör tills allt är blandat.
3. Klä en långpanna, ca 25x35 cm, med bakpapper. Bred ut smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 17-18 minuter.
4. Gör kokostoscan under tiden: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Hetta upp och låt sjuda under omrörning några minuter. Bred toscan över kakan och fortsätt grädda ca 10 minuter. Låt svalna.
5. Skär kakan i rutor. Förpacka väl om de ska frysas in.

Smulpaj

Denna månads tema är nygammalt i månadens sötsak. Jag funderade en del vad jag skulle göra av detta tema men till slut blev det denna något annorluna smulpaj som Rasmus brukar göra. En paj med ananas, apelsin och citron vilket gör att den blir väldigt frisk och god.

1 Ananas

1 Apelsin

1 Citron

(Tycker man inte om  citronbitar kan man använda enbart saften.)


Smulor:

150 g Smör eller margarin

2,5 dl havregryn

2,5 dl mjöl

1 dl kokos

2 msk socker

 

Blanda samman ingrediensera till smulor och lägg över frukten som du tärnat upp och lagt i en ugnssäker form. Grädda i 200 grade i ca 15 minuter.

 

Servera med vaniljsås eller glass.


Söta saker


Rågbröd

Idag har jag bakat bröd igen av ett recept taget från www.sotasaker.com. Grova frukostfrallor med russin i som vart väldigt goda så dessa kan jag varmt rekomendera.

25 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½-2 dl russin
1 l rågsikt
2-2½ dl vetemjöl

Smält smöret och blanda ner mjölken. Värm till en ljummen degvätska och häll över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt salt, russin och rågsikt. Arbeta ner så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska släppa bunken. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter och baka sedan ut på mjölat bakbord. Forma till 20-25 små frallor och sätt på plåt under duk. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i 225 grader i mellan 10 och tolv minuter.


Alla hjärtans dag!

Eftersom det är alla hjärtans dag idag gjorde jag små hjärtformade bakelser igår som vi åt idag. Helt vanlig sockerkaksbotten utskuren till hjärtan och fyllda med vaniljkräm, jordsubbsylt och grädde och sedan klädda med marcipan.

 


Chokladtårta

Sitter och funderar på vad jag ska göra för tårta till Emma fyller 20, så under tiden lägger jag upp den jag gjorde till henne förra året.

Chokladtårta

1 msk smör
2 msk ströbröd
4 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 g smält, svalnat smör

Chokladmousse:
2 dl grädde
2 ägg
1 dl socker

Fyllning:
2 dl hallonsylt

Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde

 

Gör såhär:

Smörj och bröa en form med avtagbara kanter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao och smält smör. Blanda väl och häll i formen, grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, 200 grader. Lossa kakan ur formen och låt svalna.

Skiva kakan till tre bottnar. Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna till fast skum.

Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna. Bred sylten i ett tunt lager underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå. Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.

Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde. Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.

 

Receptet är från www.coop.se

 


Chokladcupcakes

Vaknade med ett stort sug att baka i morse så jag gjorde dessa små chokladmuffins som sedan fick följa med mig och Rasmus till Hedemora för att hälsa på Ingemar och Martina.



100 g smör/margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl mjök
1/2 tsk bakpulver

Frosting: 
60 g smör/margarin
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphia
1 msk vatten
1/2 dl kakao

Smält matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser och till sist matfettet. Fördela i 12 muffinformar, men inte mer än 3/4 av formen. Grädda mitt i ugnen i 10-15 min, 200 grader.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen och bred över muffinsen när de svalnat.

Bröd

I förrgår bakade jag lite bröd i form av tekakor med en bas av havregrynsgröt. Receptet är hämtat från www.sotasaker.com och de vart otroligt goda kan jag lova. Men eftersom jag bara hade ett paket jäst hemma gjorde jag halva satsen och då blev det 16 stycken.

 

Grötbröd:

3dl havregryn
5 dl vatten
100 g smör
5 dl mjölk
2 paket  jäst
1 dl socker eller sirap
1 tsk salt
ca 2 l vetemjöl
.
Koka samman havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och smula därefter ner jästen och rör tills den löser sig i gröten. Rör ner socker eller sirap och salt och arbeta därefter ner vetemjölet. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens där degen släpper bunken. Jäs alltsammans under duk i 30 minuter. Baka ut till små bullar, platta eller kavla dem till runda platta tekakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.



Supergod Chokladig Kladdkaka

Idag har vi bakat tillsammans, vi "fick lov" att sno ihop en liten kladdkaka när vi fick gäster på fika. Resulatet blev detta, en riktigt god kladdkaka som igentligen är som godast när den stått i kylskåpet ett dygn så den har stelnat till sig.

Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker

Mörk blockchoklad (150-200g)
150 g margarin

1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält chokladen och smöret i en panna under omrörning.
Blanda bakpulver,mjöl och vanlijsocker.
Rör ihop alltsammans, se till att smöret och chokladen inte är för varmt bara.
Smöra och bröa en form med löstagbara sidor, grädda i ugnen ca 25 minuter i 175 grader tills kakan fått en brun överyta. den ska vara lite dallrig när man tar ut den huvudsaken är att den fått färg. för den skall hellst kallna innan man äter den annars kan den vara lite väl lös innan den har fått stelnat till sig.