Blåbärspaj med knaprigt täcke

Förra veckan fick jag väldigt mycket blåbär av min mamma och pappa och efter jag rensat dem kunde jag inte hålla mig utan gjorde en blåbärspaj. Det vart en helt vanlig smulpaj men det fick mig att tänka på denna pajen som jag gjorde förra året. Bilden och receptet har legat här på min dator sedan dess och blivit bortglömt så här kommer det nu. Receptet är hämtat från Leila Lindaholm.
 
 

Pajdeg

150 g smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ägg

0,5 msk vatten

 

Fyllning

250 g blåbär

2 dl blåbärssylt

1 msk balsamvinäger

2,5 msk potatismjöl

 

Topping

75 g smör

2,5 dl havregryn

1,5 dl strösocker

 

Gör så här:

Kör mjöl, smör och florsocker i matberedaren (eller nyp ihop den för hand såklart) tillsätt ägg och vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut den i pajform och ställ kallt i minst 30 minuter. Nagga degen och in i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.

 

Blanda ihop bär med sylt och balsamvinäger. lägg i pajformen. Smält smöret till toppingen och blanda i havregryn och socker, lägg ovanpå bären. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

 

 

Tårta med blommor

Min lillasyster Emma frågade mig om jag kunde göra en tårta till henne. Självklart ville jag göra det. Emma önskade sig en tårta med blommor på men i övrigt hade jag nästan fria händer. Detta är resultatet.
 
 
Tårtan består av ljusa bottnar, vaniljkräm och hallonsylt. Spacklade med grädde, täckt med marcipan och dekorationer i flowerpaste.
 

Jordgubbsrulltårta

För ett tag sedan såg jag en rolig idé på pinterest där jag ofta är inloggad. Det var en rulltårta med jordgubbar på. Jag kunde inte riktigt släppa idén så jag var helt enkelt tvungen att testa själv. Min blev långt ifrån lika fin som orginalet jag såg men med lite övning så..
 
Jag har även sett en del andra och mer avancerade designer på denna rulltårta så det är bara fantasin som sätter gränser för vilka mönster man kan göra. Måtten är översatta från cup så de är inte helt exakta.
 
 

6 ägg

2,7 dl socker

3 1/2 dl mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 msk vatten

 

1 burk jordgubbssylt

 

Sätt ugnen på 190 grader och klä en långpanna (ca 43 x28 cm) med bakplåtspapper som du sedan smörjer med smör.

 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen lite i taget. Tillsätt vattnet och rör försiktigt.

 

Färga lite av smeten i följande färger: vit, grön och röd. Spritsa små prickar av den vita färgen på plåten och ställ sedan in plåten i frysen i 10 minuter. Spritsa sedan de gröna stjälkarna på jordgubbarna ovanför de vita prickarna och frys ytterligare 10 minuter. 

 

 

Upprepa igen med den röda smeten, spritsa små jordgubbar över de vita prickarna och frys plåten i minst 10 minuter. Fryser du inte mellan varje steg riskerar du att jordgubbarna flyter ut när du sedan har på den resterande smeten.

 

 

Häll resten av smeten på jordgubbarna du gjort men försök att få ett jämt lager med smet utan att bre ut den så mycket att jordgubbarna förstörs. Grädda i ca 10 minuter. Övergrädda inte, då finns det risk att kakan spricker.

 

Rulla tårtan med bakplåtspapper eller en ren kökshandduk direkt den kommer ur ugnen och låt svalna helt  inrullad i en ren kökshandduk, innan du försiktigt kan rulla upp den och fylla med jordgubbssylt och rulla sedan ihop den igen.

 

 


Födelsedagstårta till pappa

 
Förra veckan fyllde min pappa år men eftersom vi dagen efter vi firade honom åkte på semester har jag inte hunnit lägga upp någon bild på tårtan förrän nu. Pappas önskade en prinsessråta och självklart fck han det. Eftersom det skulle en prinsesstårta gjorde jag den grön men för att göra den lite roligare gjorde jag fler än bara en ros.
 
 
 
 
 
Tårtan består av ljusa bottnar, vaniljkräm och hallonsylt. Spacklad med grädde och täckt med marcipan. Dekorationerna är gjorda i flowerpaste och marcipan.