//GästBloggare:Rasmus Perjans


Super Duper Mega Whopper Fopper (Väldigt stor hamburgare)

1st TacoHamburgerbröd
1st Lindas Hemmagjorda mexikanska hamburgare
6 Skivor Knaperstekt Bacon
1 Stekt ägg
Saltgurka
Rostad lök
Amerikansk dressing
Ketchup
Senap

Coctailtomater (fick lov att bli brevid Pga platsbrist)

Applicera Ingredienserna Efter Eget Tycke!

Smaklig måltid! :P

Efterätt till månades sötsak

Denhär månaden är det efterätter som tema för månadens sötsak så jag tänkte att jag skulle skicka in ett bidrag. Det blev glass med polkagrismaräng, färska bär och havregrynstopping. Jag vet att det inte direkt är säsong för varken jordgubbar eller blåbär så de går att byta ut med andra bär eller frukt om man vill.



Till 4 personer

3 äggvitor
2 dl socker
100 - 150 g polkagrisar

1 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
2 msk smör
2 tsk rårörsocker

färska bär

Maräng: Värm ugnen till 100 grader. Krossa polkagrisarna. Vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt och fast skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska hårt. Vänd ner resten av sockret och polkagriskrosset. Spritsa eller klicka ut maränger och grädda i ca 1 1/2 timme. Låt svalna på galler.

Stek havregryn i smör och strö över sockret. Låt svalna.

Varva maränger med glass och färska bär. Toppa med smörstekta havregryn.

Lycka till!


Söta saker


Brownie

För ett par dagar sen tittade jag och Rasmus på ett matlagningsprogram med Nigella och hon gjode brownies som såg gudomligt goda ut. Så vi var bara tvugna att prova dessa idag.



150 g smör
300 g muscovadosocker
75 g kakao
150 g mjöl
1 tsk bikarbonat
4 ägg
en skvätt vaniljextrakt
hackad mjölkchoklad

Smält smör, kakao och socker i en kastrull. Ta bort från värmen och ha i mjöl och bikarbonat. Vispa upp äggen och häll i en skvätt vaniljextrakt. Blanda med chokladblandningen. Vänd försiktigt i den hackade mjölkchokladen och grädda i 20 minuter i 190 grader.

Har man inte muscovadosocker hemma kan man ta vanligt strösocker men ta då 175 g smör och 100 g kakao istället.

Lycka till!

Kakor



Bakade kakor igår. Vet inte riktigt vad de heter men jag tror det är någon slags små mazariner. Farmor kallade dem alltid formar eftersom de görs i små rostfria kakformar.

ca 30 stycken.

100g. smör/margarin
1 dl florsocker
1 äggula
2 dl vetemjöl

Fyllning:
100g. sötmandel
75g. smör/margarin
2dl florsocker
2 ägg

1. Rör rör matfett och florsocker vitt och pösigt. Rör ner äggulan. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg.
2. Pensla små veckade formar, ca 3 sm i diameter, med smör och klä formarna med deg.
3. Skålla och mal mandeln. Rör matfettet och florsockret. Tillsätt ett ägg i tagbet och till sist tillsätt den malda mandeln. Rör till en jämn smet.
4. Fördela fyllningen i formarna och grädda kakorna i 175 grader 15-20 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp ur formarna.

Bröd

Bakade lite bröd tidigare i veckan som jag inte hunnit blogga om. Hittade en pärm med receptkort i som är från Helena tror jag. Där jag hittade dessa två recept. Men om ni har något bra recept på bröd så mejla gärna det till mig. :)


Kneippbröd


På grund av att jag inte hunnit tidigare fick jag ta en bild på en fryst limpa.



50 g Jäst
6 1/2 dl Vatten
3 msk Olja eller flytande margarin
1 tsk Salt
8 dl Grahamsmjöl
ca 8 dl Vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Ljumma vatten och matfett till 37 grader. Häll lite av spadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av spadet, slat och grahamsmjöl.
3. Arbeta därefter i så mycket av vetemjölet att degen släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över den. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa på en sval plats 45-60 minuter.
4. Knåda in resten av mjölet på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen mitt itu. Forma den till 2 sprickfria rullar. Lägg dem i smorda, raka bakformar, 1 1/2 liter.
5. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter.
6. Grädda bröden på galler på botten av ugnen i 225 grader, 40-50 minuter (200 grader för varmluftsugn) ca 1 timme. Pensla bröden med vatten några minuter innan de tas ut ur ugnen för en blankare yta.
7. Låt bröden stå kvar i formarna några minuter. Stjälp upp dem på galler. Låt dem kallna väl inlindade i bakdukar.
8. Låt bröden gärna "vila" någon dag innan de skärs i skivor så smular de mindre.


Smörgåsrutor



50 g Jäst
5 dl Vatten
2 msk Olja
2 tsk Salt
1,2 - 1,3 liter Matbrödsmjöl av vete och råg

1. Smula jästen i den degbunke.
2. Ljumma vattnet och oljan till 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen. Rör tills den är upplöst.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt och mjöl.
4. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter.
5. Jäs degen övertäckt, ca 30 min.
6. Smörj en långpanna, 30x40 cm.
7. Klappa ut degen i långpannan. Nagga med en gaffel. Skär degen i 24-30 bitar.
8. Täck degen med en bakduk och jäs den i ca 30 minuter.
9. Grädda långpannekakan i nedre delen av ugnen i 225 grader, 15-20 minuter.
10. Låt kakan svalna något. Stjälp upp den på galler. Vänd den och låt den kallna under bakduk. Bryt därefter den i bitar.


Bröd och Semlor

Morotsbröd

Bakade morotsbröd igår. Tyvärr vart de lite brända på utsidan. Receptet är taget från Arlas hemsida.


Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk örtsalt


Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Semlor

Smygstartade även med några semlor i går kväll.



Ingredienser
75 75 g smör
3 3 dl mjölk
0.75 0.75 dl socker
1 1 krm salt
2 2 tsk stött kardemumma, kan vara lite mer enligt min smak
25 25 g jäst för söta degar
1 1 st ägg
9 9 dl vetemjöl, ca
1.5 1.5 tsk bakpulver
1 1 st ägg att pensla med

Smält smöret. Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Ta upp degen och dela den i 15-20 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla med ägget och grädda i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt svalna under duk.

Klänning

Nu har jag äntligen blivit klar med Emmas klänning så hon var här och hämtade den idag så jag passade på att få några kort innan :)






Morotskaka

Eftersom vi har så mycket morötter i vår kyl bestämde jag mig idag för att baka en morotskaka.



Ingerdienser:
2 st  ägg
3 dl  strösocker
3 dl  rivna morötter
1 dl  rapsolja
1 tsk  bakpulver
1 tsk  bikarbonat
1 tsk  kanel
1 tsk  salt
3 dl  vetemjöl

Glasyr:
50 gram  smör, mjukt
100 gram  philadelphiaost
2 dl  florsocker
1 msk  citron(er), ca


Tillagning:
1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en form, 24 cm i diameter.

2. Vispa äggen pösiga tillsammans med sockret. Tillsätt de
rivna morötterna och rapsoljan. Blanda bakpulver, bikarbonat, kanel och salt med mjölet och rör ner i smeten.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.

4. Rör alla ingredienser till glasyren till en jämn smet. Bred den över den kallnande kakan.