Midsommartårta

På midsommarafton var jag och Rasmus bjudna till Hedemora där hans pappa bor. Efterrätten, som bestod av denna otroligt goda tårta, tog vi med oss. Tårtan gjorde succé och jag hade turen att få den fotad av duktiga Martina. Kolakrämen tar ganska lång tid att göra men det går bra att förbereda både den och botten dagen före. Recpetet är hämtat från tidningen buffé.
 
 
 
 



Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tårtan ser jättegod ut, hoppas att du bjuder på något lika gott på torsdag. :)

2012-06-24 @ 20:01:53
Postat av: Martina

Den var verkligen jätte god och den där kolan skulle jag kunna tänka mig på en massa annat gott ;)

2012-06-24 @ 20:38:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: