Kanelbullar

Idag har jag bakat bullar. I vanliga fall brukar jag ha både kanel och kardemumma blandat i "fyllningen" men efter önskemål av Rasmus blev det endast kanel i dem idag. Receptet är hämtat från Sju sorters kakor.

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
2 tsk kardemumma
ca 1,3 l vetemjöl

Fyllning:

Smör

Kanel/Kardemumma

 

Smält matfett i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är fingervarmt (37 grader).

Lös upp jästen i degbunken med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.

Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl men spar ca 1-2 dl till utbakningen. Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

 

Arbeta degen i några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölad arbetsyta. Knåda in resten av mjölet. Degen är färdig när den släpper bakbord och händer. Är den storblåsig då man skär den itu är den knådad för lite.

 

Dela degen i fyra delar. Kavla ut en del i taget. Bre på smör och strö sedan på socker och kanel. Rulla sedan ihop och skär ca 2 cm breda bitar eller vik på mitten, skär remsor och rulla ihop för snurrade bullar. Lägg i formar och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

 

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

 

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: